Kto jest szczególnie narażony na niedobór witaminy B12?

Kto jest szczególnie narażony na niedobór witaminy B12?

Mimo zwiększającej się świadomości na temat zdrowia oraz profilaktyki chorób niedobory witamin są cały czas powszechnym problemem na całym świecie.

Witamina B12 – kobalamina – należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zapotrzebowanie na wit. B12 jest zależne m.in. od wieku oraz stanu fizjologicznego. Ze względu na to, że kobalamina naturalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, na jej niedobór szczególnie narażone są osoby stosujące diety roślinne, zatem weganie i wegetarianie.

W Polsce większość osób to cały czas tzw. wszystkożercy, czyli osoby na diecie tradycyjnej. Jedynie 8,4% osób deklaruje, że jest na diecie wegetariańskiej (eliminującej mięso i ryby) lub wegańskiej (eliminującej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego) ALE bardzo duża część z nas (ok. 60%) przyznaje, że ogranicza ilość produktów zwierzęcych i mięsa w codziennym menu na rzecz roślin.

Taki sposób odżywiania na pewno ma swoje korzyści zdrowotne, m.in.:

  • wpływ na redukcję masy ciała i utrzymanie prawidłowego BMI
  • mniejsze ryzyko choroby nowotworowej – szczególnie prostaty i jelita grubego
  • niższe stężenia glukozy i insuliny we krwi oraz większa wrażliwość tkanek na insulinę
  • mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca
  • mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego
  • niższa śmiertelność

Wszystko w życiu ma swoje plusy i minusy – tak samo jest z dietami roślinnymi 😉 Mimo wielu niezaprzeczalnych korzyści wynikających z ograniczenia lub wyeliminowania produktów zwierzęcych z diety istnieje także duże ryzyko niedoboru kobalaminy.

Jeżeli na co dzień opierasz swoje menu o produkty roślinne rozważ wprowadzenie suplementacji witaminą B12, aby nie dopuścić do spadku jej stężenia w organizmie.

 AUTOR: mgr Agnieszka Łempicka

 

Źródła:

Rizzo G. i wsp. Vitamin B12 among Vegetarians: Status, Assessment and Supplementation, Nutrients. 2016 Dec; 8(12): 767.

Derbyshire E.J. i wsp. Flexitarian Diets and Health: A Review of the Evidence-Based Literature. Front Nutr. 2016

Powrót do blogu